Een Hart voor Dieren op zondag tussen 13u en 14u op LRM

Ook zondag 6 oktober 2019 is het programma “Een Hart Voor Dieren” tussen 13u en 14u te horen op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.
Voor Werelddierendag stelt Horta Goldstein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor de goede dierendoelen die zich dag na dag inzetten voor de dieren. De goede dierendoelen worden geselecteerd door Dierenliefde Limburg.
Heeft u tips voor het radioprogramma? Mail ons via: dierenliefde@hotmail.com.

 

 

 

 

Verzorgers gezocht voor kattenasiel Villa Vagebond in Maaseik

Heb jij een groot hart voor dieren, en wil jij heel graag met katten werken? Dan kan JIJ verschil maken! Kattenasiel Villa Vagebond in Maaseik draait volledig op enthousiaste vrijwilligers, waarbij zorg en liefde voor de katten centraal staat. Ze hanteren een No Kill- beleid, wat betekent dat geen enkel dier wordt ingeslapen, omdat het bv. te oud is, te lang wacht op een baasje, te schuw is, of ziek. Enkel wanneer een katje terminaal ziek is, en het heeft pijn, dan is euthanasie wel op haar plaats.

Wat zijn zoal de taakjes die je gaat doen:
- Katten verzorgen (o.a eten geven, kattenbakken verschonen, veel knuffelen, evt. medicijnen toedienen, observeren, socialiseren van bange katten)
- Poetswerkzaamheden (dweilen, schrobben, ontsmetten, vegen, stofzuigen, was draaien etc.)

Wat zoeken zij in jou:
- Veel liefde voor de dieren, een band met hen kunnen opbouwen
- Verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit
- Kunnen samenwerken in teamverband

Wat krijg je terug?
- Veel liefde van de katten
- Een leuke werksfeer
- Gezellige ruimtes om in te werken
- Een goed gevoel

Heb jij een paar uurtjes per week tijd, en ben je al nieuwsgierig geworden? Vraag dan meer info via : info@vagebond.com

Nieuwe verzamelwebsite voor adoptiedieren in Vlaanderen!

Neem zeker een kijkje op: www.adopteereendier.be 

Elke zondag Een nieuwe Hart voor Dieren op LRM

Vanaf zondag 7 oktober 2018 is “Een Hart Voor Dieren” weer terug op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.

Om dit te vieren stelt Horta Goltsein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor goede dierendoelen. Bedankt!

Heeft u tips voor ons radioprogramma? Mail ons: dierenliefde@hotmail.com.

WIN WIN WIN

Wil je kans maken op een dierenkalender 2019 van Dierenasiel Genk of Sint-Truiden? 
Een donateur schenkt Dierenliefde Limburg een aantal kalenders voor de dierenvrienden van deze pagina. Het enige dat je hoeft te doen is een mailtje te sturen naar: dierenliefde@hotmail.com. Na berichtgeving kan je de kalender ophalen bij radio LRM in Maaseik.

Actie is verlopen per 15/01/2019

Tijdens de zomermaanden geen dierenpraatje op LRM

Elke woensdag en zaterdag hoort u normaal diereninfo bij de collega's van LRM Roel en Jeanke i.s.m. Dierenliefde Limburg. In juli en augustus is er een tijdelijke zomerstop.

U kunt Dierenliefde Limburg blijven volgen via:

www.facebook.com/dierenliefdeLimburg

www.dierenliefdelimburgvoorbelgie.simplesite.com

www.dierenliefdelimburg.123website.nl 

www.lrm.fm/dieren 

Interesse om wandelaar te worden voor VZW Dieren in Nood Kinrooi? Mail dan naar sofie@vzwdiereninnood.be

IN DE KIJKER: Stichting LOREA

LOving REscued Animals is een kleine vzw uit Munsterbilzen die honden redden van een uitzichtloos bestaan in het buitenland. Het groepje bestaat uit mensen die helpen op vrijwillige basis en die al veel ervaring hebben in de rescue wereld. LOREA is afhankelijk van lidgelden, giften en verkopen op rommelmarkten etc.
Met deze opbrengsten proberen ze toch zoveel mogelijk dieren te helpen, die respect en een goed thuis verdienen.
Op dit moment helpen ze verschillende shelters in Spanje waaronder Refugio van Christiane in Malaga, ASAP in Granada, Asiel in San Bartolome (Alicante). Honden ter adoptie vindt u via: http://lovingrescuedanimals.weebly.com/honden-ter-adoptie.html. Gezien zij maar met een klein aantal mensen zijn, kan het dat zij niet meteen uw oproep beantwoorden, alvast bedankt voor uw begrip. Bellen kan ook op maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00u en 19.00u via 0032 475 89 14 89 (België) en 0031 6 29 12 00 78 (Nederland)

 

Vrijwilligers/verzorgers gezocht voor Villa Vagebond!

Heeft u een groot hart voor dieren EN wilt u heel graag met katten werken? Dan kan U verschil maken bij de kattenbewoners!
Kattenasiel Villa Vagebond draait volledig op enthousiaste vrijwilligers waarbij zorg en liefde voor de katten centraal staat. Ze hanteren een No Kill- beleid wat betekent dat geen enkel dier wordt ingeslapen, omdat het bijvoorbeeld te oud is, te lang wacht op een baasje, te schuw is, of ziek. Enkel wanneer een katje terminaal ziek is, en het heeft pijn, dan is euthanasie wel op haar plaats.

Wat zijn zoal de taakjes die u gaat doen:
- Katten verzorgen (o.a eten geven, kattenbakken verschonen, veel knuffelen, evt. medicijnen toedienen, observeren, socialiseren van bange katten)
- Poetswerkzaamheden (dweilen, schrobben, ontsmetten, vegen, stofzuigen, was draaien etc.)
- Administratie

Wat zoeken zij:
- Veel liefde voor de dieren, een band met hen kunnen opbouwen
- Verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit
- Kunnen samenwerken in teamverband

Wat krijgt u terug?
- Veel liefde van de katten
- Een leuke werksfeer
- Gezellige ruimtes om in te werken
- Een goed gevoel

Heeft u een paar uurtjes per week tijd en bent u al nieuwsgierig geworden? Vraag dan meer info via : info@vagebond.com

VUURWERKTIPS HUISDIEREN met de feestdagen

Voor huisdieren betekent het afsteken van vuurwerk en rotjes veel angst en stress. Met onderstaande tips houd je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettig. . In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat uw huisdieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Daarnaast is het bij een aantal diersoorten mogelijk om de angst te behandelen.

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere.

Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen.

Als er vuurwerk wordt aangekondigd zet u uw dieren die op een wei verblijven, best op stal.

Voor dieren in huis, kan u best het volgende doen:

 • Laat uw huisdier ruim op voorhand wennen aan het geluid van vuurwerk. Op het internet vindt u verschillende geluidsfragmenten. Zet het volume geleidelijk aan wat luider.
 • Laat uw dier ruim op voorhand uit.
 • Creëer een veilige omgeving en blijf bij uw huisdier.
 • Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
 • Zorg voor geluiden die het vuurwerk overstemmen zoals radio, Tv. Overdrijf niet, want dit kan een omgekeerde reactie geven.
 • Laat het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen
 • Zorg dat uw huisdier niet bij de buitendeuren kan komen zodat deze onverwachts in paniek kan weglopen
 • Geef uw dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats.
 • Negeer zelf het vuurwerk. Bevestig de angst van het dier niet.
 • Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
 • Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
 • Als uw huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is. 

  Meer tips om de feestdagen voor u en uw dier aangenaam door te brengen vindt u via:
  http://www.licg.nl/135/praktisch/omgaan-met-huisdieren/overig/feestdagen.html 

Het Belang van Limburg meldt op 20/06/2016 het volgende i.v.m. teken:

In natuurreservaat het Wik in Bokrijk zijn dit jaar ruim drie keer meer besmette teken aangetroffen dan in 2014: tien procent in 2014, 37 procent in 2016. Een teek is pas gevaarlijk als hij de bacterie ‘Borrelia burgdorferi’ heeft overgenomen uit het bloed van een eerdere gastheer. Het is die bacterie die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Sinds 2008 onderzoekt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen de tekenpopulatie in twee Limburgse natuurgebieden: het Wik in Bokrijk en de Ziepbeekvallei in Lanaken. Algemeen stellen de onderzoekers dat de tekenpopulatie in die twee natuurgebieden licht stijgt. Onrustwekkender is dat het aantal besmette teken forser stijgt. Dat is vooral aantoonbaar in het weinig toegankelijke Wik in Bokrijk, waar het aantal ‘gevaarlijke’ teken in twee jaar tijd steeg van 10 naar 37 procent. In de Ziepbeekvallei was de staalname dit jaar te klein voor grote conclusies.

“Een onderzoek in De Panne bevestigt de tendens van een stijgend aantal besmette teken in Vlaanderen. Een meer globaal onderzoek moet dit bevestigen”, zegt Isra Deblauwe van het ITG. 

DRINGENDE OPROEP voor HELLO KATty

Momenteel zijn er nog een 20-tal kittens vrij voor adoptie via Kittenopvang Hello KATty in Molenbeersel (B). Er staan nog steeds mamapoezen met nestjes (al 2 weken lang!) op hun wachtlijst . Ook bij opvang Rientje zit nog een zwangere mama, waarvan haar kittens vrij komen voor adoptie.
Wie helpt HELLO KATty om de kosten te kunnen blijven dragen? Dit kan door hen financieel te steunen door een bedrag naar keuze over te maken naar:
IBAN: BE96 0689 0384 3805
Bic: GKCCBEBB
De dierenartskosten stijgen jaarlijks en de kattenopvangcentra werken al enkele jaren aan hetzelfde tarief maar is te laag om uit de onkosten te geraken. Helaas is Hello KATty genoodzaakt om de adoptiekosten te verhogen vanaf juni naar €115 i.p.v. €99.
De kittens zijn dan gechipt, geënt, worm- en vlo vrij EN gesteriliseerd.
Ze krijgen alle aandacht, liefde en verzorging in de opvang en sociaal worden is dus echt geen probleem.
 
Wilt u weten wat u kwijt bent als u zelf de kosten moet betalen voor de dierenarts? Webiste: http://www.radio2.be/de-inspecteur/een-kitten-in-huis-dit-zijn-je-kosten

Dierenasiel Genk zoekt opvanggezinnen voor katten EN vrijwilligers algemeen voor het asiel

Opvanggezinnen zijn van cruciaal belang om de allerkleinste katjes groot te trekken tijdens de zomermaanden. 
Heeft u affiniteit met katten en heeft u zelf veel vrije tijd en wilt u zich engageren als opvanggezin? Stuur dan een mail naar: info@dierenasielgenk.be met uw motivatie. Dan krijgt u alvast de eerste informatie.   Een opvanggezin trekt de kittens groot waarna ze terug naar het asiel komen voor adoptie.

Ook is Dierenasiel Genk op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die willen meehelpen met de dagelijkse verzorging van honden en katten. Heeft u een groot hart voor dieren maar toch niet TE gevoelig? Heeft u vrije tijd die u zinvol wil besteden? Stuur dan een mail met uw verhaal naar: info@dierenasielgenk.be . Dierenasiel Genk bezorgt u meer informatie en kijkt samen met u waar u zich het beste thuis voelt in het asiel.

STRESSREDUCTIE TIJDENS DIERENARTSBEZOEK

Voor kittens en katten gaat een dierenartsbezoek vaak gepaard met heel veel stress.

Wist u dat katten en kittens zich comfortabeler voelen tijdens het dierenartsbezoek als u:
- een draagmandje kiest dat veilig gesloten kan en ook bovenaan open kan
- hen vooraf aan het draagmandje laat wennen in hun vertrouwde omgeving (als slaap-en speelplek)
- tijdens de rit naar de dierenarts een kleine fleece of handdoek over het draagmandje legt
- hen pas uit de auto haalt als het uw beurt is als er honden in de wachtzaal zitten (een kat in een draagmand kan zich ontzettend bedreigd voelen door het zien en horen van honden!!)
- tijdens het onderzoek een zacht dekentje onder hen laat liggen waar ze niet op wegschuiven (wat wel vaak gebeurt op de onderzoekstafel) en waar hun vertrouwde geur aan hangt
- tijdens het onderzoek rustig tegen hen praat en eventueel aandacht afleidt met een speeltje (koordje of papier propje) dat u heeft meegebracht.
Handig is een kattendraagmand die voor EN boven op kan d.m.v. een traliedeurtje.
Indien u al bij de dierenarts bent, kan u het beste de kattenmand nooit op de grond zetten maar op een zitplaats naast u. Op de grond zijn vaak vele geuren van andere dieren, vooral honden of eventueel ontsmettingsmiddelen, die uw kat ook stress kunnen bezorgen. Op de zitbanken zullen die geuren al iets minder zijn. Als er te weinig zitplaatsen zijn, zet de kattenmand dan op uw schoot.
Zet de ingang van de mand ook eventueel naar u gericht, zodat de kat u kan zien, ruiken en dat u rustig tegen uw kat kan praten en afleiden. Eventueel met uw vingers wat door de tralies strelen. Nooit uw kat uit de mand halen om ze op uw schoot te troosten, omdat u nooit weet of er ineens een hond de wachtkamer kan binnenkomen die geen katten gewoon is (of uit de praktijk kan komen van de vorige klant).
Het is ook mogelijk om een beetje Feliway te sprayen in de kattenmand een kwartier/half uur voordat u naar de dierenarts gaat. Feliway Spraygeeft natuurlijkeferomonen die stress bij de kat vermindert of helpt ongewenst gedrag te voorkomen.

Dierenartsbezoeken zijn voor een kat (weg uit de vertrouwde omgeving) niet de meest fijne momenten, maar u kan wel iets doen om de stress te helpen beperken. Gebruik deze tips zeker bij volgende bezoekjes aan de dierenarts.

Deze info is afkomstig van Cat Shelter Limburg te Leopoldsburg.

 

 

Wie wil Vzw Dieren in Nood helpen?

Vooral het kattenvoer vliegt er momenteel door bij VZW Dieren in Nood te Kinrooi.
Alle merken zijn welkom maar de katjes verkiezen het liefste Whiskas of Coshida (huismerk Lidl).

Kattenzand: alle soorten mogen! Klontervorm,pallets, grit,..

Vuilzakken: liefst die van 60 liter maar kleinere zijn ook welkom.

U mag dit brengen naar Eygenweg 1 in Ophoven. Heeft u liever dat wij het komen ophalen, dat kan! Als het ongeveer in een straal van 20km rond het asiel is.

Mailen mag: sofie@vzwdiereninnood.be of u kan ook bellen naar: 0471 74 36 91.