Help Kittenopvang Hello Katty mee aan een andere bedrijfsauto!

De werkauto dient om dagelijks kittens en katten te vervoeren en ook voor het bezoek aan de dierenarts is deze auto onmisbaar. Het zou geen echte catmobiel zijn als er geen vangkooien, kattengrit en -voer mee vervoerd kunnen worden en moet tegen een stootje kunnen. Een tweedehands bestelbusje is cruciaal om de activiteiten van Hello Katty te kunnen voortzetten. Om dit te kunnen bekostigen, zijn de centjes heel hard nodig. Het beoogde doel is om 6000 euro in te zamelen om deze aankoop te kunnen doen. Het is enorm veel geld maar zeker nodig! Hello Katty zoekt mensen die haar willen helpen om het mogelijk te maken dit bedrag bijeen te krijgen. Hello Katty begrijpt dat dit in de coronatijd een zwarte opdracht is maar wil deze droom niet opgeven. Elke bijdrage en vorm van sponsoring is welkom! Ook doet Hello Katty graag beroep op bedrijven die hun steen(tje) willen bijdragen. Help jij Hello Katty? Donaties zijn meer dan welkom via:
IBAN: BE96 0689 0384 3805 o.v.v. catmobiel.

Met het nieuwe kittenseizoen weer voor de deur zijn Mirjam en alle vrijwilligers weer druk bezig met de voorbereidingen om de kittenopvang weer helemaal in orde te brengen zodat de nieuwe bewoners weer goed opgevangen kunnen worden, zowel binnen als buiten en een andere auto stond aanvankelijk niet op het budgetplan.

Hello Katty neemt ook zeer actief deel aan het zwerfkattenproject door de zwerfkatten te laten castreren/steriliseren en terug te zetten in eigen omgeving om overpopulatie tegen te gaan.
In samenwerking met de gemeente Kinrooi verzorgt Hello Katty in de fusie de zwerfkattenwerking. Dit houdt in dat vrijwilligers van Hello Katty de zwerfkatten vangen met vangkooien, ze bij de dierenarts laten steriliseren/castreren, op kosten van de gemeente, en ze met een oorknipje terug vrijlaten in hun vertrouwde omgeving. Het vrijlaten gebeurt pas als ze volledig opgeknapt zijn van de narcose. Via het zwerfkattenproject kunnen de katjes in vrijheid hun vertrouwde leven blijven leiden zonder dat ze zich ongecontroleerd blijven voortplanten en rechtstreeks en onrechtstreeks voor heel wat ellende zorgen. Recentelijk tekende Hello Katty een officiële overeenkomst met de gemeente Kinrooi en stapt mee in het zwerfkattenbeleid, gecoördineerd op provinciaal niveau.

 

Valentijnsactie voor katten

Enkele gemeentes organiseren een Valentijnsactie voor huiskatten, waaronder de gemeente Kinrooi. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden.Sinds 1 april 2018 is het bij wet verplicht om alle katten geboren na die datum steeds voor de leeftijd van 5 maanden te laten steriliseren of castreren. In 2019 kwamen in de Limburgse asielen samen circa 4.000 katten binnen en vullen ongewenste nestjes de zwerfkattenpopulatie nog steeds aan. Als extra stimulans om katten te steriliseren/castreren, geven deelnemende gemeenten kortingsbonnen weg van 15,00 euro (kater) en 25,00 euro (kattin). De kortingsbonnen kunnen bij de milieudienst van jouw deelnemende gemeente aangevraagd vanaf 14 februari en zijn geldig tot 15 september 2021 bij een dierenarts in Limburg. Je kunt voor een volledig overzicht van deelnemende gemeenten terecht op www.limburg.be/sterilisatiehuiskatten. Beringen, Bocholt, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Leopoldsburg, Oudsbergen, Peer, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Zonhoven en Zutendaal

Erkenningsplicht voor wie dieren opvangt in Vlaanderen

Wist je dat je verplicht een erkenningsnummer nodig hebt als je geregeld honden of katten opvangt tegen betaling? Nog niet erkend? Vraag dan jouw erkenningsnummer aan via Dierenwelzijn Vlaanderen. Je moet erkend zijn als pensionhouder door de dienst dierenwelzijn als:
*je op regelmatige basis zorg draagt voor de honden/katten van iemand anders.
*je deze viervoeters de nodige zorgen geeft onder je eigen dak
*je dit gedurende een beperkte tijd doet.
*je hiervoor een vergoeding krijgt.
Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus erkenningsplichtig.

WIN WIN WIN

Wil je kans maken op een dierenkalender 2021 van Dierenasiel Genk of Sint-Truiden? 
Een donateur schenkt Dierenliefde Limburg een aantal kalenders voor de dierenvrienden van deze pagina. Het enige dat je hoeft te doen is een mailtje te sturen naar: dierenliefde@hotmail.com. Na berichtgeving kan je de kalender ophalen bij radio LRM in Maaseik.

Het is niet meer mogelijk om te reageren op de oproep. De kalenders zijn verdeeld. 3/1/2021

In memoriam 🌺🌺🌺

Werelddierendag 4 oktober 2020

Ook zondag 4 oktober 2020 is het programma “Een Hart Voor Dieren” tussen 13u en 14u te horen op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.
Op Werelddierendag wordt het programma mede mogelijk gemaakt door Horta Goltstein te Rotem en Dierenliefde Limburg. Meer info over de verzorging van de de dieren vind je via: www.horta.org/nl/winkels/horta-dilsen-stokkem-rotem.

Coronanieuws!

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben via onderstaande bronnen is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren. Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment niet nodig, omdat er nu geen bewijs is dat honden en katten een bron van de infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren. *Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  

Overige tips:

*Het is altijd verstandig om je handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren.
*Vermijd contact met wilde dieren.
*Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar je huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen.
*Als je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct je dierenarts.
*Ga je op bezoek bij de dierenarts? Laat je dan informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd u hieraan. Hou je huisdier voor de zekerheid binnen en hou je dier weg bij andere huisdieren. Als je huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.

De kans dat een huisdier, een ander dier of mens besmet, is verwaarloosbaar klein in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens. Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. 

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA – Global Veterinary Community 
Anicura
RIVM

Lees ook:

https://www.pigbusiness.nl/artikel/248696-risico-verspreiding-coronavirus-buiten-stal-verwaarloosbaar/

https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2329345-huisdieren-in-midden-oosten-massaal-op-straat-gezet-vanwege-het-coronavirus

Een Hart voor Dieren op zondag tussen 13u en 14u op LRM

Ook zondag 6 oktober 2019 is het programma “Een Hart Voor Dieren” tussen 13u en 14u te horen op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.
Voor Werelddierendag stelt Horta Goldstein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor de goede dierendoelen die zich dag na dag inzetten voor de dieren. De goede dierendoelen worden geselecteerd door Dierenliefde Limburg.
Heeft u tips voor het radioprogramma? Mail ons via: dierenliefde@hotmail.com.

 

 

 

 

Verzorgers gezocht voor kattenasiel Villa Vagebond in Maaseik

Heb jij een groot hart voor dieren, en wil jij heel graag met katten werken? Dan kan JIJ verschil maken! Kattenasiel Villa Vagebond in Maaseik draait volledig op enthousiaste vrijwilligers, waarbij zorg en liefde voor de katten centraal staat. Ze hanteren een No Kill- beleid, wat betekent dat geen enkel dier wordt ingeslapen, omdat het bv. te oud is, te lang wacht op een baasje, te schuw is, of ziek. Enkel wanneer een katje terminaal ziek is, en het heeft pijn, dan is euthanasie wel op haar plaats.

Wat zijn zoal de taakjes die je gaat doen:
- Katten verzorgen (o.a eten geven, kattenbakken verschonen, veel knuffelen, evt. medicijnen toedienen, observeren, socialiseren van bange katten)
- Poetswerkzaamheden (dweilen, schrobben, ontsmetten, vegen, stofzuigen, was draaien etc.)

Wat zoeken zij in jou:
- Veel liefde voor de dieren, een band met hen kunnen opbouwen
- Verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit
- Kunnen samenwerken in teamverband

Wat krijg je terug?
- Veel liefde van de katten
- Een leuke werksfeer
- Gezellige ruimtes om in te werken
- Een goed gevoel

Heb jij een paar uurtjes per week tijd, en ben je al nieuwsgierig geworden? Vraag dan meer info via : info@vagebond.com

Nieuwe verzamelwebsite voor adoptiedieren in Vlaanderen!

Neem zeker een kijkje op: www.adopteereendier.be 

Elke zondag Een nieuwe Hart voor Dieren op LRM

Vanaf zondag 7 oktober 2018 is “Een Hart Voor Dieren” weer terug op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.

Om dit te vieren stelt Horta Goltsein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor goede dierendoelen. Bedankt!

Heeft u tips voor ons radioprogramma? Mail ons: dierenliefde@hotmail.com.

WIN WIN WIN

Wil je kans maken op een dierenkalender 2019 van Dierenasiel Genk of Sint-Truiden? 
Een donateur schenkt Dierenliefde Limburg een aantal kalenders voor de dierenvrienden van deze pagina. Het enige dat je hoeft te doen is een mailtje te sturen naar: dierenliefde@hotmail.com. Na berichtgeving kan je de kalender ophalen bij radio LRM in Maaseik.

Actie is verlopen per 15/01/2019

Tijdens de zomermaanden geen dierenpraatje op LRM

Elke woensdag en zaterdag hoort u normaal diereninfo bij de collega's van LRM Roel en Jeanke i.s.m. Dierenliefde Limburg. In juli en augustus is er een tijdelijke zomerstop.

U kunt Dierenliefde Limburg blijven volgen via:

www.facebook.com/dierenliefdeLimburg

www.dierenliefdelimburgvoorbelgie.simplesite.com

www.dierenliefdelimburg.123website.nl 

www.lrm.fm/dieren 

Interesse om wandelaar te worden voor VZW Dieren in Nood Kinrooi? Mail dan naar sofie@vzwdiereninnood.be

IN DE KIJKER: Stichting LOREA

LOving REscued Animals is een kleine vzw uit Munsterbilzen die honden redden van een uitzichtloos bestaan in het buitenland. Het groepje bestaat uit mensen die helpen op vrijwillige basis en die al veel ervaring hebben in de rescue wereld. LOREA is afhankelijk van lidgelden, giften en verkopen op rommelmarkten etc.
Met deze opbrengsten proberen ze toch zoveel mogelijk dieren te helpen, die respect en een goed thuis verdienen.
Op dit moment helpen ze verschillende shelters in Spanje waaronder Refugio van Christiane in Malaga, ASAP in Granada, Asiel in San Bartolome (Alicante). Honden ter adoptie vindt u via: http://lovingrescuedanimals.weebly.com/honden-ter-adoptie.html. Gezien zij maar met een klein aantal mensen zijn, kan het dat zij niet meteen uw oproep beantwoorden, alvast bedankt voor uw begrip. Bellen kan ook op maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00u en 19.00u via 0032 475 89 14 89 (België) en 0031 6 29 12 00 78 (Nederland)

 

VUURWERKTIPS HUISDIEREN met de feestdagen

Voor huisdieren betekent het afsteken van vuurwerk en rotjes veel angst en stress. Met onderstaande tips houd je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettig. . In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat uw huisdieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Daarnaast is het bij een aantal diersoorten mogelijk om de angst te behandelen.

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere.

Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen.

Als er vuurwerk wordt aangekondigd zet u uw dieren die op een wei verblijven, best op stal.

Voor dieren in huis, kan u best het volgende doen:

 • Laat uw huisdier ruim op voorhand wennen aan het geluid van vuurwerk. Op het internet vindt u verschillende geluidsfragmenten. Zet het volume geleidelijk aan wat luider.
 • Laat uw dier ruim op voorhand uit.
 • Creëer een veilige omgeving en blijf bij uw huisdier.
 • Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
 • Zorg voor geluiden die het vuurwerk overstemmen zoals radio, Tv. Overdrijf niet, want dit kan een omgekeerde reactie geven.
 • Laat het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen
 • Zorg dat uw huisdier niet bij de buitendeuren kan komen zodat deze onverwachts in paniek kan weglopen
 • Geef uw dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats.
 • Negeer zelf het vuurwerk. Bevestig de angst van het dier niet.
 • Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
 • Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
 • Als uw huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is. 

  Meer tips om de feestdagen voor u en uw dier aangenaam door te brengen vindt u via:
  http://www.licg.nl/135/praktisch/omgaan-met-huisdieren/overig/feestdagen.html 

STRESSREDUCTIE TIJDENS DIERENARTSBEZOEK

Voor kittens en katten gaat een dierenartsbezoek vaak gepaard met heel veel stress.

Wist u dat katten en kittens zich comfortabeler voelen tijdens het dierenartsbezoek als u:
- een draagmandje kiest dat veilig gesloten kan en ook bovenaan open kan
- hen vooraf aan het draagmandje laat wennen in hun vertrouwde omgeving (als slaap-en speelplek)
- tijdens de rit naar de dierenarts een kleine fleece of handdoek over het draagmandje legt
- hen pas uit de auto haalt als het uw beurt is als er honden in de wachtzaal zitten (een kat in een draagmand kan zich ontzettend bedreigd voelen door het zien en horen van honden!!)
- tijdens het onderzoek een zacht dekentje onder hen laat liggen waar ze niet op wegschuiven (wat wel vaak gebeurt op de onderzoekstafel) en waar hun vertrouwde geur aan hangt
- tijdens het onderzoek rustig tegen hen praat en eventueel aandacht afleidt met een speeltje (koordje of papier propje) dat u heeft meegebracht.
Handig is een kattendraagmand die voor EN boven op kan d.m.v. een traliedeurtje.
Indien u al bij de dierenarts bent, kan u het beste de kattenmand nooit op de grond zetten maar op een zitplaats naast u. Op de grond zijn vaak vele geuren van andere dieren, vooral honden of eventueel ontsmettingsmiddelen, die uw kat ook stress kunnen bezorgen. Op de zitbanken zullen die geuren al iets minder zijn. Als er te weinig zitplaatsen zijn, zet de kattenmand dan op uw schoot.
Zet de ingang van de mand ook eventueel naar u gericht, zodat de kat u kan zien, ruiken en dat u rustig tegen uw kat kan praten en afleiden. Eventueel met uw vingers wat door de tralies strelen. Nooit uw kat uit de mand halen om ze op uw schoot te troosten, omdat u nooit weet of er ineens een hond de wachtkamer kan binnenkomen die geen katten gewoon is (of uit de praktijk kan komen van de vorige klant).
Het is ook mogelijk om een beetje Feliway te sprayen in de kattenmand een kwartier/half uur voordat u naar de dierenarts gaat. Feliway Spraygeeft natuurlijkeferomonen die stress bij de kat vermindert of helpt ongewenst gedrag te voorkomen.

Dierenartsbezoeken zijn voor een kat (weg uit de vertrouwde omgeving) niet de meest fijne momenten, maar u kan wel iets doen om de stress te helpen beperken. Gebruik deze tips zeker bij volgende bezoekjes aan de dierenarts.

Deze info is afkomstig van Cat Shelter Limburg te Leopoldsburg.